Rechtbank Gelderland oordeelt dat de bewijslast terecht is omgekeerd wegens het niet doen van de vereiste aangifte. Ook berust de belastingaanslag op een redelijke schatting. Ook de vergrijpboete blijft in stand. Wel wordt de vergrijpboete gematigd wegens overschrijding van de redelijke termijn.

Datum: 27-11-2014 ECLI: ECLI:NL:RBGEL:2014:7323 Editie: 3 december Instantie:Rechtbank Gelderland Nummer: AWB – 13 _ 8026 Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht ,Strafrecht Uitgavenummer: V-N Vandaag 2014/2446 Wetsartikelen:Algemene wet inzake rijksbelastingen, 27e

Belanghebbende, X, exploiteert een camping en een klusbedrijf, en teelt en verkoopt fruit. In zijn aangifte IB 2009 geeft hij een verlies van € 51.329 aan. In 2012 veroordeelt de strafkamer van rechtbank Utrecht X wegens hennepteelt en tot terugbetaling van het wederrechtelijk verkregen voordeel van € 160.498. Daaropvolgend legt de inspecteur X na een boekenonderzoek een navorderingsaanslag IB 2009 op naar een belastbaar inkomen uit hennepteelt van € 125.450 plus een vergrijpboete van bijna € 25.000. Bovendien verhoogt de inspecteur de omzet fruit met € 20.000 omdat de omzet onaanvaardbaar veel afwijkt van de omzetten in 2006 t/m 2008.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat de bewijslast terecht is omgekeerd en verzwaard omdat X de vereiste aangifte niet heeft gedaan. Voor de schatting van het inkomen zocht de inspecteur aansluiting bij de berekeningen in de ontnemingszaak, zodat de navorderingsaanslag volgens de rechtbank terecht en voor het juiste bedrag is opgelegd. De rechtbank vindt ook de boete passend en geboden en ziet geen aanleiding om deze te matigen in verband met de omkering en verzwaring van de bewijslast. Voor de inkomsten uit hennepteelt heeft de inspecteur zich gebaseerd op de ontnemingszaak en de door de inspecteur verhoogde omzet van het fruit is nog steeds lager dan de door X aangegeven omzet over de jaren daarvoor. De rechtbank vermindert wel de boete met 5% in verband met overschrijding van de redelijke termijn. De rechtbank verklaart het beroep van X ongegrond.