Hof Amsterdam oordeelt in hoger beroep dat de identificatie van de heer X aan de hand van zijn ‘nickname’ en foto’s betrouwbaar is. De naheffingsaanslag kansspelbelasting is terecht.

Datum: 21-02-2017 ECLI: ECLI:NL:GHAMS:2017:490 Editie: 13 maart Instantie:Hof Amsterdam Nummer: 15/00841 Rubriek: Kansspelbelasting Uitgavenummer:V-N Vandaag 2017/533 Wetsartikelen: Wet op de kansspelbelasting, 3

De heer X heeft in het verleden deelgenomen aan live- en internetpokertoernooien. Op basis van op internet beschikbare (foto)gegevens, zoals de websites Nederpoker.com en Playerscope.com, stelt de inspecteur dat X in 2009 diverse buitenlandse prijzen op internet heeft gewonnen. In geschil is de eind 2014 aangekondigde naheffingsaanslag kansspelbelasting van € 60.436. Rechtbank Noord-Holland vernietigt de aanslag. De inspecteur gaat in hoger beroep.

Hof Amsterdam oordeelt dat de identificatie van X aan de hand van zijn ‘nickname’ en foto’s betrouwbaar is. Er is geen sprake van identiteitsfraude, ondanks dat het Engelse bedrijf PokerStars op enig moment een onjuiste woonplaats van X in zijn administratie zou hebben gehanteerd. De overige personalia en ook de gegevens over zijn bankrekening kloppen namelijk wel. Het maakt niet uit dat X in de bezwaarfase pas is gehoord, nadat uitspraak op bezwaar was gedaan. De gemachtigde heeft namelijk verzocht de zaak niet terug te wijzen.