Rechtbank Gelderland oordeelt dat de inspecteur de vermogensetikettering van X terecht heeft gecorrigeerd.

Datum: 08-12-2016 ECLI: ECLI:NL:RBGEL:2016:6531 Editie: 16 december Instantie:Rechtbank Gelderland Nummer: AWB – 15 _ 2531 Rubriek: InkomstenbelastingUitgavenummer: V-N Vandaag 2016/2782 Wetsartikelen:Algemene wet inzake rijksbelastingen, 67e , Wet inkomstenbelasting 2001, 3.8

X exploiteert een administratie- en belastingadvieskantoor in de vorm van een eenmanszaak. In geschil zijn diverse navorderingsaanslagen IB/PVV waarin de inspecteur de vermogensetikettering heeft gecorrigeerd.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat de inspecteur de vermogensetikettering van X terecht heeft gecorrigeerd. Er is vast komen te staan dat X de garage/archiefruimte in het geheel niet zakelijk gebruikt. Hij heeft dan ook de grenzen der redelijkheid overschreden door desalniettemin deze ruimten volledig tot het ondernemingsvermogen te rekenen. Verder oordeelt de rechtbank dat de uitspraak op bezwaar voldoende is gemotiveerd en dat de lange afhandelingsduur van het bezwaarschrift (ruim tien jaar) geen invloed heeft op de hoogte van de heffingsrente. De rechtbank oordeelt dat X, die financieel deskundig is, zich schuldig heeft gemaakt aan voorwaardelijke opzet door de garage/archiefruimte tot zijn ondernemingsvermogen te rekenen. De boete is daarom terecht, maar wordt wel verminderd met 15% vanwege overschrijding van de redelijke termijn. Daarbij rekent de rechtbank niet mee de periode dat X akkoord was met het aanhouden van het bezwaar en de periode dat partijen hebben gecorrespondeerd over een mogelijk compromis.