Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat van een afhaal- en bezorgrestaurant waar alleen contant wordt afgerekend, mag worden verlangd dat ten minste een deugdelijke en controleerbare kasadministratie wordt gevoerd.

Datum: 23-06-2015 ECLI: ECLI:NL:RBNNE:2015:2966 Editie: 20 juli Instantie:Rechtbank Noord-Nederland Nummer: LEE 12-2994 Rubriek:Fiscaal bestuurs(proces)recht Uitgavenummer: V-N Vandaag 2015/1553 Wetsartikelen:Algemene wet inzake rijksbelastingen, 52

De heer X exploiteert sinds 2007 een pizzeria annex steakhouse. Het is een afhaal- en bezorgrestaurant. Er kan niet met pin worden betaald. Het personeel wordt contant uitbetaald. In geschil is of de inspecteur voor 2008, 2009 en 2010 terecht een informatiebeschikking heeft genomen. Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat van een afhaal- en bezorgrestaurant waar alleen contant wordt afgerekend, mag worden verlangd dat ten minste een deugdelijke en controleerbare kasadministratie wordt gevoerd. Voor 2008 en 2009 heeft X zowel de administratie- als de bewaarplicht geschonden. De koksbonnen en de doorslagen daarvan zijn namelijk niet bewaard gebleven. Dit geldt ook voor de werkroosters van het personeel en de door X geconstateerde kasverschillen. Achteraf is geen enkele (sluitende) controle mogelijk op de geld- en goederenbeweging. De informatiebeschikking is voor 2008 en 2009 dus terecht. In 2010 zijn de koksbonnen weliswaar ook niet bewaard zijn gebleven en er zijn wat gebreken in de administratie, maar dat is in totaliteit van onvoldoende gewicht. De informatiebeschikking is voor 2010 dus niet terecht. Het beroep van X is deels gegrond.