Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de heer X terecht als bestuurder aansprakelijk is gesteld. X heeft zich in zijn bestuursperiode namelijk ook feitelijk bezig gehouden met het beleid en de gang van zaken bij A bv.

Datum: 04-03-2016 ECLI: ECLI:NL:RBZWB:2016:1101 Editie: 18 april Instantie:Rechtbank Zeeland-West-Brabant Rubriek: Invordering Uitgavenummer:V-N Vandaag 2016/834 Wetsartikelen: Invorderingswet 1990, 36

Belanghebbende, de heer X, is vanaf 2012 ingeschreven in het handelsregister als bestuurder van A bv. Over de maanden oktober en november 2012 zijn LB-aangiften ingediend, maar de belasting is niet afgedragen. Er is ook geen melding gedaan van betalingsonmacht. De naheffingsaanslagen zijn onbetaald gebleven. In 2013 gaat A bv failliet. In geschil is of X terecht aansprakelijk is gesteld voor de onbetaald gebleven naheffingsaanslagen van in totaal € 128.559.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat X terecht als bestuurder aansprakelijk is gesteld. X heeft zich in zijn bestuursperiode namelijk ook feitelijk bezig gehouden met het beleid en de gang van zaken door contractonderhandelingen en dergelijke te doen, opdrachten aan te nemen en door als eindverantwoordelijke te fungeren. X bv moet dus worden aangemerkt als bestuurder. X maakt niet aannemelijk dat het niet aan hem is te wijten dat A bv niet aan de meldingsplicht van betalingsonmacht heeft voldaan. X heeft namelijk op de zitting zelf verklaard dat hij er samen met de adviseurs van A bv bewust voor heeft gekozen geen melding te doen. Het beroep van X is ongegrond.