De Belastingdienst bevoordeelt pakketbezorger PostNL niet. Er is geen sprake van dat schijnzelfstandigheid aan bepaalde bedrijven zou worden ‘toegestaan’. Wel is het zo dat de handhaving moeizaam verloopt totdat de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) in werking treedt. Dit heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën geantwoord op vragen van de Tweede Kamerleden Mei Li Vos en Kerstens (beiden PvdA).

Datum: 10-02-2016 Editie: 12 februari Regelgevende instantie: Ministerie van FinanciënRubriek: Inkomstenbelasting , Loonbelasting Uitgavenummer: V-N Vandaag 2016/311

De Belastingdienst heeft altijd het streven gehad om te controleren op mogelijke schijnzelfstandigheid. Op grond van de huidige wetgeving (VAR) is effectieve handhaving onmogelijk gebleken. Aan het gebruik van de VAR komt op 1 mei 2016 een einde. De Eerste Kamer heeft op 2 februari 2016 de Wet DBA aangenomen. De Belastingdienst kan per 1 mei 2016 handhavend optreden, maar zal dat in de periode tot 1 mei 2017 in principe niet repressief doen. Tot 1 mei 2017 wordt met opdrachtgevers en opdrachtnemers gewerkt aan een goede implementatie van het gebruik van modelovereenkomsten. Na de transitieperiode zal de Belastingdienst risicogericht handhaven.